Sluiten
Neem contact op

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Fiscaal aftrekbaar

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Relatiegeschenken zijn aftrekbaar voor de belasting. Maar daarvoor moet je je wel aan de regels houden. Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar, is er verschil tussen cadeaus voor relaties en cadeaus voor medewerkers (spoiler: ja), hoe zit het met het drempelbedrag en hoe zit het met de vrije ruimte WKR? 

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar? 

Voor een relatiegeschenk aftrekbaar is moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het een incidentele gift zijn voor een bestaande klant of relatie, dus zonder tegenprestatie. Relatiegeschenken voor medewerkers, ook welkomstpakketten tijdens de onboarding, cadeaus voor bestaande relaties en promotiecadeaus die je inzet als werving voor nieuwe klanten zijn fiscaal aftrekbaar. 

Relatiegeschenken voor bestaande relaties 

Je mag de btw die je betaald over relatiegeschenken aan bestaande relaties niet altijd aftrekken bij de voorbelasting. Dat hangt af van het drempelbedrag. Voor 2023 is dat vastgesteld op €227 per relatie per jaar, exclusief btw. Blijf je met jouw relatiegeschenk onder dit bedrag, dan is de betaalde btw helemaal aftrekbaar. Ook als je relatie zelf geen bedrijf of ondernemer is.  

Drempelbedrag voor relatiegeschenken 

Niet alle voorbelasting over zakelijke kosten en inkopen is aftrekbaar. In sommige gevallen mag je geen btw aftrekken, in andere juist wel. Of de btw op relatiegeschenken aftrekbaar is, hangt af van het drempelbedrag. Geef je geschenken aan meerdere personen binnen één bedrijf? Dan moet je de bedragen optellen, omdat het om dezelfde relatie gaat. Het kan zijn dat je dan wel boven het drempelbedrag uitkomt per relatie per jaar. 

Relatiegeschenken boven drempelbedrag 

Bij relatiegeschenken boven het drempelbedrag is er een extra regel. Je mag dan alleen btw aftrekken als je relatie ook btw-plichtig is en bij eigen aankoop van jouw geschenken zelf minder dan 30% btw had mogen aftrekken. In Nederland hebben we momenteel geen btw-tarief hoger dan 21%, dus dat is bijna altijd het geval. 

Relatiegeschenken voor nieuwe klanten 

Wil je nieuwe klanten een geschenk geven? Dus relatiegeschenken inzetten om klanten te werven? Dan zijn dit acquisitiekosten en die vallen onder bedrijfskosten. En die zijn volledig aftrekbaar.  

Geschenken voor medewerkers: vrije ruimte WKR regeling 

Als je een medewerker een cadeau geeft, omdat je zijn werkgever bent, bijvoorbeeld om hem een warm welkom te heten tijdens het onboarding proces, dan vallen de kosten binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Dat is een percentage van het totale fiscale loon. In 2023 is dat 3% tot en met een fiscaal loon van 400.000 euro. De vrije ruimte is 1,8% voor loonsommen van meer dan 400.000 euro. Binnen dit percentage kun je extra schenken aan je personeel, zonder dat je daar loonbelasting over betaald.  

Relatiegeschenken inzetten voor maximaal effect 

Wil jij weten hoe je relatiegeschenken in kan zetten voor een optimaal effect op klanten en relaties? Download dan het gratis whitepaper ‘Relatiegeschenken’. 

Download het whitepaper over relatiegeschenken

Whitepaper Relatiegeschenken: zakelijke cadeaus als marketingstrategie

Disclaimer: we doen ons best onze artikelen en blogs up to date te houden. Toch kan het zijn dat de informatie niet helemaal up to date is. Zeker weten welke kosten in welke mate aftrekbaar zijn? Leg jouw specifieke situatie dan voor aan een financiële en/of fiscale professional

Martine Renes - eigenaar Boxury
Artikel geschreven door:

Martine Renes

Deel dit artikel

Bekijk ook eens

relatiegeschenken

Unieke relatiegeschenken: waarom en hoe werken ze zo goed?

28 april 2023

Whitepaper Onboarding

28 maart 2023

luxe cadeaus

Whitepaper Relatiegeschenken

28 april 2023